A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Дергачівський ліцей №1 імені Данила Бакуменка"
Дергачівської міської ради Харківської Області

«Казки Погорєлова» – навчально-виховний проєкт дитячого розвитку, який містить багато корисного для дітей та батьків (Анна Козловцева, учитель початкових класів)

Дата: 29.11.2023 15:15
Кількість переглядів: 148

Для сучасної дитини ґаджети стали чи не третьою рукою. Ігри, відео, спілкування, замітки, фотографії – все під рукою. Вони ніби зачаровують та повністю захоплюють увагу дітвори. Школярі стали менше читати. Адже книгам важко змагатися із гаджетами. Але компроміс є!  Хочу поділитися з вами цікавою знахідкою. «Казки Погорєлова» (https://pogorelovtales.com/) – навчально-виховний проєкт дитячого розвитку, який містить багато корисного для дітей та батьків. Спробую переконати вас у значимості даного проєкту.

Казки відомого українського письменника Євгена Погорєлова - це сучасні цікаві фантастичні історії про дітей, в основі яких лежить мораль і глибокий сенс, що допомагає батькам у вихованні дітей через казки. Кожна книга проєкту – це окрема історія. Наприклад, «Казка про Музичну качечку» - повчальна зимова розповідь про дівчинку, яка хотіла співати і досягла своєї мети, бо вона повірила в себе; «Казка про Зелену фею – королеву полину» - про пригоди двох подружок, дружбу яких перевіряє новий знайомий; «Казка про блакитну зірочку» - чарівна казка про часи лицарів, королів, принцес та героїв, наголошує на важливості спілкування з рідними. Кожна історія супроводжуються яскравими ілюстраціями, які надихають читача до фантазії. Але це ще не все!

Цікавим є те, що  Казки Погорєлова – це авторські двомовні твори як в друкованому, електронному, так і в аудіо форматі. До роботи над проєктом було залучено найкращих фахівців з України та інших країн: перекладачів, акторів озвучування, лінгвістів, художників, носіїв англійської мови. Адже мета цього проєкту –  прагнення навчити українських дітей вільно і невимушено, через казку, гарно розмовляти англійською мовою. Завдяки двомовним розвиваючим казкам діти можуть читати текст українською та англійською і це дає змогу інтегрувати їх до нового мовного середовища та розширити лексичний запас іноземних слів. У кожній книжці є невеликий словничок цікавих виразів, приказок та прислів'їв за мотивами казки та їх аналоги, які використовуються в англомовних країнах. Казки Євгена Погорєлова можна використовувати як дидактичний матеріал на уроках вивчення англійської мови, а також рекомендувати для позакласного читання. (https://pogorelovtales.com/2023/02/07/ukrayinski-audiokazky-anglijskoyu/)

Аудіоказки для дітей – це чудовий інструмент для розвитку та навчання, а також створення позитивного досвіду інтерактивного читання. Вони мають численні корисні аспекти: розвиток мовлення, активізація уяви та креативності, поліпшення концентрації та уваги слухачів. Аудіоказки можуть служити засобом релаксації, особливо перед сном. Голоси та музика можуть допомагати заспокоїти дітей та налаштувати на приємний сон. Слухання аудіоказок може стати мотивацією до регулярного  читання та пробудити захоплення  художньою  літературою.   (https://pogorelovtales.com/audiotales1/)

Родзинкою проєкту є те, що  після читання чи прослуховування казки можна ще виконати інтерактивні завдання, погратися. Пазли для дітей онлайн. (https://pogorelovtales.com/e-puzzles/) – створені за мотивами ілюстрацій проєку «Казки Погорєлова». Цей процес захоплює, додає радості й азарту, а ще — розвиває уважність і логічне мислення. Ці яскраві мініатюри дають зрозуміти, що читання – це здорово, модно, важливо. Вони чудово доповнюють цікавість читання.  Розмальовки (https://pogorelovtales.com/e-rozmalovky/) допомагають поринути у світ творчості разом із героями казок. Це творчий та захоплюючий процес, який допомагає учням краще розуміти та запам'ятовувати історії, персонажів та ключові моменти казок.

У нашому ліцеї започаткований загальношкільний читацький марафон, який проходить щоп’ятниці під гаслом: «Читання – це модно, книга – це круто». Переконана, що казки українського сучасного письменника Євгена Погорєлова стануть окрасою нашого марафону.

Учитель початкових класів Козловцева А.І


 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень